I följande nyhetsbrev vill vi påminna om reviderade rekommendationer, informationer och yttranden som kommit från RKR under 2015. Så här i samband med bokslutet och arbetet med årsredovisningen dyker det dessutom upp ett antal frågeställningar. I detta nyhetsbrev berör vi även två sådana frågor som många har hört av sig till RKR om.
Reviderade rekommendationer
Med anledning av OPF-KL, som är utformat för att kunna tillämpas på förtroendevalda som nytillträder uppdrag efter valet 2014 eller senare, har RKR reviderat rekommendationerna 2 och 17. De reviderade rekommendationerna finns att ladda ned på:
https://www.rkr.se/wp-content/uploads/2014/03/Rekommendation_2.2.pdf
https://www.rkr.se/wp-content/uploads/2014/03/Rekommendation_17.1.pdf
Ny information om Beräkning och redovisning av balanskravsresultat
Hur redovisning och beräkning av balanskravet ska göras framgår av lagstiftningen, men då tidigare praxis visat på stor variation avseende tillämpning och efterlevnad beslutade RKR att ge ut en information för att klargöra och förtydliga lagstiftningens krav. De överväganden som gjorts i informationen har tolkats utifrån förarbeten till lagen om kommunal redovisning och kommunallagens regler om balanskravet. Informationen finns att ladda ned på:
https://www.rkr.se/wp-content/uploads/2014/03/INFORMATION-balanskravsresultat.pdf
Yttrade om hur det tillfälliga stödet för att hantera den rådande flyktingsituationen bör redovisas
I december fick kommunsektorn ett extra och tillfälligt statsbidrag för att hantera den rådande flyktingsituationen. I samband med beslutet uppstod en rad frågor om hur detta bidrag skulle redovisas. Vid ett extra styrelsemöte i december beslutade RKR:s styrelse därför om att ge ut ett yttrande om redovisning och periodisering av detta statsbidrag. Yttrandet finns att ladda ned på:
https://www.rkr.se/wp-content/uploads/2014/03/Yttrande-flyktingbidrag.pdf
Aktuella frågor
Flera kommuner har hört av sig och frågat om man får använda pengarna från ovan nämnda statsbidrag till att investera i exempelvis fastigheter och hur denna investering i så fall ska redovisas. Då statsbidraget är generellt, är det upp till varje kommun att besluta om hur man använder och disponerar pengarna. Det är följaktligen möjligt att använda pengarna till investeringar. Bidraget respektive investeringen är emellertid två olika ekonomiska händelser, vilket innebär att bidraget redovisas i enlighet med ovan nämnda yttrande och RKR 18, medan investeringen ska redovisas i enlighet med RKR 11.4.
Rekommendation 11.4 finns att ladda ned på:
https://www.rkr.se/wp-content/uploads/2014/03/132910_Rekommendation_11.4.pdf
En annan fråga som återkommit ganska frekvent under senare tid rör hur säkringsredovisning ska tillämpas vid negativ ränta. Frågan om säkringsredovisning normeras i RKR 21 Redovisning av derivat och säkringsredovisning. Reglerna är de samma vare sig räntan är positiv eller negativ. Detta innebär bl.a. att säkringens effektivitet vid bokslutstillfället måste bedömas utifrån den dokumentation som upprättades då säkringen ingicks Om säkringen inte länge uppfyller villkoren för tillämpning av säkringsredovisning, en situation som exempelvis kan uppstå då räntan på lånet har nått ett golv på 0 % samtidigt som den rörliga ränta som man ska erhålla i swappen är negativ, ”ska både säkringsinstrumentet och den säkrade posten från och med den tidpunkt då säkringsredovisningen upphör värderas och redovisas enligt de redovisningsprinciper som är tillämpliga för säkringsinstrumentet respektive den säkrade posten om säkringsredovisning inte tillämpas, Alla eventuelle differenser som uppkommer då säkringsredovisningen upphör vad gäller värderingen av den säkrade posten och säkringsinstrumentet ska redovisas direkt i resultaträkningen utan periodisering.”
Rekommendation 21 finns att ladda ned på:
https://www.rkr.se/wp-content/uploads/2014/03/Rekommendation_21.pdf
Nya ledamöter i expertgruppen
Robert Heed, ekonom SKL och Karin Wallqvist, redovisningschef Botkyrka kommun, har utsetts till nya ledamöter i RKR:s expertgrupp. Robert och Karin ersätter Leo Ruostejoki och Maud Eriksson. Ett stort tack till Leo och Maud för era insatser genom åren.
God fortsättning på det nya året och lycka till i arbetet med bokslut och årsredovisning för 2015.
Den 18 januari 2016
Torbjörn Tagesson e.u.
Kanslichef