Ny rekommendation och information
Under hösten har en ny rekommendation, RKR 23 Bestämmelser om löpande bokföring etc., publicerats. En tillhörande vägledning med klickbar innehållsförteckning kan laddas ned separat under rubriken Övrigt. Vidare har en ny information, Redovisning av statsbidrag, publicerats.
Vad gäller uppdateringen av RKR 7.1 och RKR 17 har styrelsen beslutat att avvakta förslag från utredningen En ändamålsenlig kommunal redovisning (KomRed). Kommittédirektivet kan läsas på hemsidan: http://www.regeringen.se/sb/d/18212/a/245901
Idéskrifter
En ny skrift, Sammanställd redovisning, har utarbetats och publicerats under året. Avsikten med skriften är att stimulera utvecklingen av god praxis inom området.
En ny samlingsvolym med rekommendationer och informationer t.o.m. 2014 kommer att ges ut och distribueras under februari/mars. En ny skrift om Finansiella tillgångar och skulder kommer att utarbetas under 2015.
Idéskrifter och rekommendationer kan laddas ned från hemsidan: www.rkr.se
Idéskrifter och samlingsvolym kan också beställas genom att maila till: rkr@rkr.se
Reflektioner och tips med anledning av praxisundersökningens resultat
På hemsidan finns nu Praxisundersökningen 2013 Värdering- och klassificering, tillgänglig under Dokument/Övrigt. En allmän reflektion är att efterlevnaden blivit något bättre men att den fortfarande inte är tillfredställande. Med anledning av praxisstudiens resultat vill vi särskilt göra några påpekanden inför arbetet med 2014 års bokslut och årsredovisning:
- RKR 2.1 Särskild avtalspension och visstidspension: Rekommendationen gäller även visstidspension till politiker. Särskilt viktigt är det i år att uppmärksamma att pensionsförpliktelse till förtroendevald ska redovisas som avsättning när man har grund att anta att utbetalning kommer att ske, t.ex. vid byte av kommunalråd efter höstens val.
- RKR 10.2 Avsättningar och ansvarsförbindelser: Här är det viktigt att uppmärksamma att sedan 2011 får avsättning endast får göras för legala förpliktelser.
- RKR 13.2 Redovisning av hyres-/leasingavtal: Flera kommuner verkar inte ha uppmärksammat att rekommendationen även gäller hyresavtal. Förutom klassificeringsfrågan, dvs. huruvida ett avtal ska redovisas som finansiell eller operationell hyra/leasing, så tar rekommendationen upp redovisning av s.k. sale-and lease back- transaktioner. Vid redovisning av s.k. sale- and lease back-transaktioner gör rekommendationen ingen skillnad på om avtalet klassificerats som finansiellt eller operationellt, om försäljningspriset överstiger tillgångens redovisade värde ska mellanskillnaden periodiseras ut över leasing-/hyresperioden. Viktigt att notera avseende denna rekommendation är även förtydligandet att finansiella leasingavtal med en löptid om högst tre år, inte schablonmässigt får redovisas som operationella avtal, om beloppet för flera avtal inom samma tillgångskategori är väsentligt.
- RKR 18 Intäkter från avgifter, bidrag och försäljningar: Här är det värt att notera att det krävs att det är sannolikt att de ekonomiska fördelarna som är förenade med transaktionen kommer att tillfalla kommunen för att en inkomst ska kunna intäktsredovisas. Detta innebär att inkomster från en verksamhet, som regleras av självkostnadsprincipen, vilka överstiger kostnaderna ska periodiseras och redovisas som skuld.
- RKR 19 Nedskrivningar: Enligt denna rekommendation ska tidigare gjorda nedskrivningar alltid omprövas på balansdagen. Detta gäller även för nedskrivningar gjorda före 2012. Observera att rekommendationen inte reglerar redovisning vid utrangering, detta regleras i RKR 11.4 Materiella anläggningstillgångar.
- Kommunal markexploatering: Praxisundersökningen visade i flera fall även på brister vad gäller redovisning av kommunal markexploatering. Detta är ett område som berörs av flera av RKR:s rekommendationer. I syfte att på kortfattat och överskådligt sätt ge en samlad bild av gällande normering och reglering på området, har RKR givit ut skriften; Redovisning av kommunal markexploatering – En praktisk vägledning.
- Tilläggsupplysningar: Även detta är ett område som berör flera av RKR:s rekommendationer, men där praxisstudien pekade på en rad fel och brister. Noter och tilläggsupplysningar behövs för att årsredovisningen som helhet ska ge en
- rättvisande bild av resultat och ställning, samt att externa läsare ska ges möjlighet att analysera de uppskattningar och bedömningar som redovisningen bygger på. I syfte att underlätta utformningen av tilläggsupplysningar i årsredovisningen har RKR tagit fram skriften; Utformning av tilläggsupplysningar 2013 – vägledning och exempel.
Slutligen kan det också vara på sin plats att påminna om att lagen (1997:617) om kommunal redovisning nu i 4 kap. reglerar var och hur balanskravsresultatet ska redovisas samt att förvaltningsberättelsen ska innehålla en utvärdering av ekonomisk ställning.
God jul och gott nytt år önskar
Torbjörn Tagesson och expertgruppen